Wat ik regelmatig tegenkom in mijn praktijk is dat mensen te weinig eten. En weinig eten klinkt natuurlijk als de ideale manier om af te vallen, maar dat is het niet.

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om in leven te blijven. Dat heet de ruststofwisseling. Daarnaast heb je natuurlijk nog meer energie nodig omdat je een bepaalde inspanning levert, bijvoorbeeld werken of sporten.

Als er te weinig energie binnenkomt in het lichaam, dan verlaagt de stofwisseling. Het lichaam staat in een soort overlevingsstand, want het weet niet of het nog weer meer voeding gaat krijgen. Als de stofwisseling zodanig verlaagd is dan is het natuurlijk logisch dat er ook geen voeding meer wordt verbrand. En dat is de reden dat die kilo’s er ook niet afgaan.

Diëten

Op deze manier werken ook de diëten. Tijdelijk wordt de energie-inname verlaagt en hierdoor zullen de kilo’s er ook in snel tempo af gaan. Tegelijkertijd vertraagd de stofwisseling zich omdat het lichaam te weinig energie binnen krijgt. Zodra, bijvoorbeeld na tien weken, het normale eetpatroon weer wordt opgepakt zullen de kilo’s er weer bij op komen omdat de stofwisseling nog steeds vertraagd is en het dus niet al die hoeveelheden energie aankan.

Dit is ook dus ook de reden waarom diëten maar tijdelijk werken en vaak het bekende jojo-effect als gevolg hebben.

Wat werkt dan wel?

Als ik een cliënt in mijn praktijk heb die te weinig eet gaan we er stap voor stap voor zorgen dat de stofwisseling zich weer gaat verhogen. Cliënten reageren vaak verbaast dat ze juist meer mogen eten. Wat natuurlijk wel van belang is, is dat er wel gezond eten op tafel komt te staan.

Daarnaast zorgt beweging er ook voor dat de stofwisseling zich gaat verhogen. Hoe vaker er wordt bewogen, hoe sneller het verbrandingsproces in het lichaam gaat werken.

Deze twee onderdelen gaan er onder andere voor zorgen dat het gewenste gewicht bereikt gaat worden. Het proces zal langzamer gaan dan met de welbekende diëten, maar heeft wel een blijvend resultaat.

Houd dus altijd in gedachten dat minder eten nooit de oplossing is om af te vallen, honger hebben is absoluut niet nodig. Juist meer en gezond eten en vaker bewegen is het motto!

Liefs Kristy