In mijn vorige blog heb ik gehad over meer eten en toch afvallen. Nu wil ik het met jullie graag hebben over een gezonde leefstijl. Want wat is dat nou, een gezonde leefstijl?

Gezond eten, voldoende beweging en balans zijn hierin de 3 pijlers om een gezonde leefstijl na te streven.

Gezond eten

Iedereen heeft wel een mening over wat nu wel of niet gezond is. Een voorwaarde is dat je je lichaam voldoende energie geeft om te kunnen functioneren, en dat deze energie wordt geleverd door voeding die verschillende voedingsstoffen bieden. Deze voedingsstoffen zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende vezels, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Mijn advies is om ook zo puur en vers mogelijke producten te gebruiken, kortom zo min mogelijk pakjes en zakjes te gebruiken bij de bereiding van de maaltijden.

Vocht speelt hierbij ook een grote rol. Drink in ieder geval 1,5 tot 2 liter aan vocht, het liefst water. Koffie (met mate) en thee bieden een goede variatie.

Voldoende beweging

Beweging is de volgende pijler om een gezonde leefstijl te behalen. En nee, je hoeft echt niet iedere dag naar een sportschool. Als jij dat leuk vindt, dan is daar natuurlijk helemaal niets mis mee. Zoek een vorm van beweging die jij leuk vindt! Maar kijk ook naar de kleine dingen, pak wat vaker de fiets wanneer dat mogelijk is. Heb je 20 minuten over, er zijn op internet voldoende oefeningen te vinden om bijvoorbeeld je buikspieren te versterken. En maak eens een avondwandeling nu het wat langer licht is.

Balans

Dit is misschien wel de belangrijkste van de 3 pijlers. Is er een goede balans in jouw leven? Het is belangrijk om de juiste verhouding te vinden tussen spanning en ontspanning. Iedereen ervaart weleens stress, of misschien slaap je minder goed, maar als jij dit te vaak voelt, kan het een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Het is dus van belang dat je inzicht krijgt waar de stress vandaan komt en hoe je ervoor kunt zorgen dat de verhouding tussen spanning en ontspanning weer in balans komt.

Naast bovenstaande punten, nog één ding; GENIET. Ontzeg je zelf niet alles en wees lief voor jezelf!

Liefs Kristy