De vakantieperiode is weer in zicht! De tijd van barbecues, gezellige etentjes met de nodige drankjes en misschien ook wel wat vaker een ijsje is weer aangebroken. Maar hoe kun je hier nou het beste mee omgaan als je toch gezond wilt blijven eten en ook stabiel wilt blijven qua gewicht, ook tijdens de vakantie.

Compenseren

Eén van de belangrijkste dingen is dat je niet moet gaan compenseren. Stel dat je in de avond een gezellig etentje hebt, zet jezelf dan niet op rantsoen op de dag zelf. Dat zorgt er alleen maar voor dat je meer en ongezonder gaat eten tijdens dat etentje omdat je lichaam dringend vraagt om veel energie. Dus start de dag met een goed ontbijt en zorg dat je regelmatig, liefst om de 2 uur, een eetmoment hebt.

Eet ook lekker veel groente! Groente bevat weinig calorieën, maar juist goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Dus prima om lekker veel van te eten, ook als tussendoortje! Daarbij is het ook ideaal om te nemen onderweg in de auto naar je vakantie bestemming.

Serveer ook bij een barbecue lekker veel groente, rauw en ook groente voor op de barbecue. Eet 1 of 2 goede stukjes vlees of vis en eet daarbij dus groente. Denk ook eens aan een lekkere fruitsalade als toetje.

Behoefte

Bedenk goed waar het lichaam echt behoefte aan heeft. Het lichaam heeft behoefte aan voldoende energie van producten die de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevatten. Daar kan het echt op functioneren. Het lichaam heeft geen behoefte aan ijs, alcohol of een reep chocolade.

Je hoofd kan daar wel behoefte aan hebben, krijg daar inzicht in! Hoe kan het dat je in de avond toch grijpt naar die reep chocolade of pak koekjes? Wellicht heb je (onbewust) last van stress of heb je simpelweg te weinig gegeten overdag waardoor je lichaam toch gaat vragen om meer energie. De juiste mindset is het halve werk!

Natuurlijk mag je echt wel zo nu en dan een wijntje of een lekker stukje chocolade hebben, maar zorg er dan wel voor dat het echt lekkere wijn is dat je er ook ten volste van geniet!

Met deze tips kom jij ook de vakantie goed door zonder extra kilo’s!

Liefs Kristy